Mica Unire în poezie şi filatelie

Divertisment

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc „Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Cu această ocazie, joi, 23 ianuarie 2020, începând cu ora 12,00, la Secția de împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani, elevii clasei a IX-a B, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoşani, coordonaţi de prof. Nicoleta Foltea, vor evoca scriitorii vremurilor respective, militanţi activi pentru înfăptuirea Unirii de la 1859.

„Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română,/ Să-nvârtim hora frăţiei/Pe pământul României” sunt versuri pe care orice român le cunoaşte, iar autorul lor, Vasile Alecsandri , se numără nu numai printre marii poeţi, dramaturgi şi diplomaţi români, dar şi printre cei mai acerbi scriitori unionişti. „Hora Ardealului”, scrisă în 1848, se va transforma mai târziu în „Hora Unirii”, în 1856. „Unirea Principatelor” este o poezie scrisă de marele fabulist Grigore Alexandrescu ,cel care, în 1859, îi citea lui Cuza „Măriii Sale Domnului Alexandru Ioan I. Anul 1859. Pentru ziua intrării sale în Bucureşti”.
Totodată, activitatea va fi prilejul potrivit pentru analiza viziunii poeţilor asupra „Micii Uniri” şi a evenimentelor care au precedat acest moment, dar şi pentru prezentarea emisiunilor filatelice care marchează Unirea de la 1859 şi personalităţile marcante care au contribuit la realizarea ei.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns