Prima ediţie a Les Films de Cannes a Botoşani prezintă filmele premiate la Cannes 2019

Divertisment

 evenimentul are loc între 20 şi 22 octombrie, la Cinema Unirea –

Prima ediţie Les Films de Cannes a Botoşani prezintă filmele premiate la celebrul Festival de Film de la Cannes, anul acesta. În perioada 20-22 octombrie, publicul din Botoşani va avea ocazia să vadă, la Cinema Unirea, producţiile cinematografice care au câştigat Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină şi Premiul pentru interpretare feminină.

Les Films de Cannes a Botoşani va demara cu proiecţia filmului Dolor y Gloria, pelicula ce marchează întoarcerea fulminantă a lui Pedro AlmodĂłvar în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului de la Cannes. Protagonistul filmului, Salvador Mallo (Antonio Banderas) este un cineast în plină criză creativă, afectivă şi de sănătate. O privire în trecut şi o serie de reîntâlniri îi prilejuiesc o serie de reflecţii despre viaţă şi artă, declanşând un proces de regăsire interioară. Un film despre rupturi şi reconciliere, deopotrivă personal şi universal, Dolor y Gloria este „simplu într-un fel care devine incandescent – infuzat de o asemenea blândeţe stranie şi frumoasă a spiritului uman” (San Francisco Chronicle). Pentru interpretarea magistrală a acestui alter ego al lui Almodovar, lungmetrajul i-a adus lui Banderas Premiul pentru Cel mai bun actor la Cannes, anul acesta. De altfel, filmul a fost întâmpinat cu aprecierea unanimă a presei şi a publicului, un lucru inedit pentru controversatul regizor. O poveste dură şi emoţionantă, filmul „îţi lasă o tristeţe dulce şi o dorinţă pătrunzătoare să vezi următorul film”, conform criticilor de la The Guardian.

Luni, 21 octombrie, va fi proiectat Little Joe. Lungmetrajul, semnat de cunoscuta regizoare de origine austriacă Jessica Hausner, a fost selecţionat în competiţia oficială de la Cannes şi i-a adus Premiul pentru interpretare feminină actriţei Emily Beecham. Pelicula spune povestea unei plante modificate genetic care ar trebui să aibă un efect terapeutic impresionant – să îşi facă fericit proprietarul – dar ajunge să aibă diverse efecte neobişnuite asupra celor din jur. Un film în mod deliberat clinic şi stilizat, Little Joe chestionează efectele fericirii artificiale, idealizate de societatea contemporană. „Pentru cei care preferă un cinema aventuros, povestea ar trebui să exercite un farmec la fel de hipnotic precum planta modificată genetic”, scrie Screen Daily despre film.

Ultima zi a festivalului aduce trei filme din competiţia Festivalului de la Cannes: Matthias et Maxime, de Xavier Dolan, Portrait de la jeune fille en feu care şi-a adjudecat Premiul pentru Cel mai bun scenariu, dar şi marele câştigător Palme d’Or, Parasite.

Cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, Matthias et Maxime, a făcut parte din Competiţia Oficială Cannes 2019 şi ne prezintă doi prieteni din copilărie care trebuie să se sărute pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. Momentul intim declanşează reacţii în lanţ, de la întrebări persistente despre propria lor identitate până la modificarea prieteniei dintre cei doi şi a relaţiei lor cu cercul larg de prieteni. Recompensat la Festivalul de la Cannes pentru Mommy (2014) şi pentru Juste la fin du monde (2016), Dolan revine în competiţie cu o dramă intensă şi delicată care reconfirmă abilităţile lui regizorale şi poziţia lui de „artist sublim şi extrem de talentat” (Little White Lies).

Recompensată cu numeroase premii, cineasta Celine Sciamma a participat la Cannes încă de la debutul său cu lungmetrajul Naissance des pieuvres. Cel mai recent film al acesteia, Portrait de la jeune fille en feu, aflat în competiţia oficială la Cannes anul acesta, este „atât de bun încât îţi vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înţelege exact cum e realizat”, conform criticilor de la Hollywood Reporter. În Franţa secolului al XVIII-lea, Marianne, este angajată să picteze potretul de nuntă al lui HeloĂŻse. Însă, întrucât aceasta din urmă nu doreşte să fie căsătorită şi refuză să pozeze, Marianne este nevoită apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret: ea trebuie să-şi observe modelul ziua, pentru a o putea picta noaptea. Relaţia dintre cele două femei va deveni tot mai strânsă pe măsură ce împărtăşesc ultimele momente de libertate ale lui Heloise.

Parasite (Gisaengchung), de Bong Joon-ho, este producţia care a primit anul acesta Palme d’Or cu unanimitate de voturi din partea juriului condus de Alejandro Gonzalez Ibarritu, este „un film genial, captivant şi care refuză să fie încadrat într-un tipar” (IndieWire). Un basm modern despre inegalităţile sociale din Coreea de Sud, Parasite spune povestea familiei Ki-taek aflată într-o situaţie economică precară, toţi membrii fiind în şomaj. Astfel, familia Ki-taek devine foarte interesată de bogata familie Park şi viaţa sa plină de farmec. Printr-o întâmplare, cele două grupuri devin legate şi formează o relaţie simbiotică, dar acesta este doar începutul unui şir de întâmplări imposibil de controlat. Pentru Variety „acest film strălucitor, caustic, cu meşteşugul şi umorul său ireproşabil” secţionează un sistem care creează diviziuni sociale, tocmai pentru a scoate la iveală efectele hidoase pe care acesta le are.

Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Cinema Unirea, preţul unui bilet fiind 8 lei. Filmele vor fi prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe filmedefestival.ro.

Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest şi Les Films de Cannes a Botoşani.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.

Proiect cultural finanţat de: Primăria Municipiului Botoşani, Vestra Industry, Elsaco, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, Radio AS, Catena

Inspirat de: UniCredit Bank

Maşina oficială a festivalului: Renault

Parteneri: Cinema Unirea, Cai de Vis, Conacul Zăiceşti, Grup Muşatinii, Europa Cinemas

Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevarul

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Cinemagia, SensoTV, Tonica, Monitorul de Botoşani, Somax TV, TeleM Botoşani, Ştiri.Botoşani.Ro, Botoşăneanul, Botoşani News, Botoşani Online, Banul Botoşănean, Gazeta de Botoşani, Infobt.ro
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

Organizat de: Asociaţia Cinemascop

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns