Casa Memorială ‘Nicolae Iorga’, închisă la 149 de ani de la naşterea istoricului, din lipsa materialelor sanitare

Social

Casa Memorială „Nicolae Iorga” din municipiul Botoşani a rămas închisă, vineri, când s-au împlinit 149 de ani de la naşterea marelui istoric, din cauza faptului că instituţia muzeală nu a putut îndeplini normele de securitate impuse de autorităţile sanitare pe fondul pandemiei de Covid-19.

Directorul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc, susţine că fondurile necesare achiziţiei de termo-scanere, măşti de protecţie, viziere sau dezinfectanţi au fost alocate cu întârziere, astfel încât activitatea Casei Memoriale „Nicolae Iorga”, dar şi a celorlalte case memoriale sau muzee din subordine nu a putut fi reluată.

„Nefiind prinse în buget aceste cheltuieli, am cerut suplimentări de credit şi abia astăzi am primit aprobare de la Consiliu (n.r.- Consiliul Judeţean)”, a afirmat Melniciuc.

Bugetul necesar pentru achiziţia de materiale de protecţie şi dezinfectanţi se ridică la aproximativ 12.000 de lei.

Nicolae Iorga s-a născut pe 5 iunie 1871 la Botoşani, localitate în care a urmat cursurile Şcolii „Marchian” şi cele ale Liceului „A. T. Laurian”.

Pentru a marca ziua lui Iorga, Muzeul Judeţean Botoşani a realizat un film de prezentare a marelui istoric, pe care l-a postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Deşi în anul 1886 a fost nevoit să părăsească Botoşanii, savantul a păstrat legături permanente cu oraşul natal. La rândul lor, botoşănenii au nutrit o puternică admiraţie pentru N. Iorga, a cărui evoluţie au urmărit-o permanent, cu justificată mândrie”, este mesajul care însoţeşte filmul despre Iorga.

Lipsa materialelor de protecţie sanitară a afectat, de asemenea, activitatea Muzeului Judeţean, a Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni, dar şi Muzeul Memorial „George Enescu” de la Dorohoi, care nu au putut fi deschise de la 1 iunie. Toate unităţile muzeale din Botoşani ar putea fi deschise începând cu data de 15 iunie. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns