Eminescu și Ipotești – la kilometrul zero al culturii românești

Divertisment

Orice turist care ajunge la Botoșani nu poate rata ocazia de a vizita locurile în care a copilărit marele poet Mihai Eminescu.

La Ipotești, Casa Memorială Mihai Eminescu, cu spiritul și bunurile care au aparținut marelui poet, dar și cu minunatele locuri prin care acesta a umblat, așteaptă să fie descoperită. Nu poți trece cu vederea, dacă ajungi acolo, lacul cu nuferi sau bisericuța familiei Eminovici.

Toate fac parte dintr-un ansamblu gestionat de Memorialul Ipotești—Centrul de Studii Mihai Eminescu, o instituție publică subordonată Consiliului Județean care deține, în complexul său, și pensiunea Floare Albastră, un ansamblu de spații de cazare în vile de lemn dotate la standarde moderne.

”Memorialul Ipotești este principalul punct de atracție nu doar pentru Botoșani, ci pentru întreaga Românie. Cred că este un obiectiv care merită să fie prins în toate traseele turistice care includ și județul Botoșani. Eminescu pentru cultură este kilometrul 0, iar pentru România este un simbol care unește toți românii din țară și românii din străinătate”, a declarat managerul Memorialului Ipotești, Miluță Jîjîie.

Casa Memorială, dar și bisericuța care a aparținut familiei lui Eminescu sunt obiective incluse pe lista monumentelor istorice. Casa a fost construită în anul 1850, de familia Eminovici, pe o moșie cumpărată în centrul satului Ipotești. 

Imobilul a fost locuit de familia Eminovici până în 1884, când tatăl lui Eminescu, căminarul Gheorghe Eminovici, a murit. Ulterior, în 1924, noul proprietar demolează construcția rămasă în paragină. Zece ani mai târziu, casa este refăcută pe același loc și cu aceeași arhitectură. În 1940, ea devine primul muzeu memorial dedicat marelui poet.

În salonul casei lui Eminescu se păstrează masa și cele șase scaune îmbrăcate în piele de Cordoba ale familiei Eminovici, șase lingurițe de argint ale aceleași familii, dar și un ceas care a aparținut tatălui poetului. Pe hol se află lada de zestre, lucrată manual, a Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu.

În biroul tatălui, se păstrează masa de lucru, lampa, dar și cufărul în care Gheorghe Eminovici își ținea actele moșiei. Pe masă stau câteva manuscrise ale poetului, în fotocopie. Tot acolo se găsește și parafa de medic a fratelui poetului, Șerban, iar într-o vitrină stă medalia pe care Eminescu a primit-o în 1871 cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Putna. 

În camera fetelor, se află un dulap din furnir de trandafir, scrinul moldovenesc cu oglindă și caseta pentru bijuterii care a aparținut mamei lui Eminescu, dar și două icoane îmbrăcate în argint. Pe pat, se află o scoarță lucrată de două mătuși ale poetului, din partea mamei, care se aflau la Mănăstirea Agafton.

Pe pereții casei se află și fotografiile originale ale bunicilor marelui poet, dar și copii după fotografiile cu membrii familiei acestuia. 

Cât privește bisericuța de lemn din Ipotești, care datează din anii ’60, aceasta a fost cumpărată cu 250 de galbeni de mama poetului, Raluca Eminovici, de la un anume Murguleț.

Lăcașul de cult are dimensiuni mici, dar adăpostește obiecte valoroase, cum ar fi cristelnița în care a fost botezat Eminescu (adusă de la Biserica Uspenia), mucarnița din argint cu care se tăiau lumânările și o linguriță de argint cu monograma poetului, cu care, de altfel, a fost împărtășit. Icoanele și catapeteasma sunt, de asemenea, originale. 

În spatele bisericuței se află mormintele părinților lui Eminescu — Raluca și Gheorghe Eminovici — și a doi frați ai acestuia — Iorgu și Nicu. 

La patru kilometri de casă și bisericuță se află pădurea în mijlocul căreia este lacul care l-a inspirat pe Eminescu în foarte multe poezii de-ale sale, precum ”Lacul cu nuferi”. Lacul și terenul din jur au fost retrocedate la începutul anilor 2000 moștenitorilor fostului proprietar, însă Consiliul Județean a obținut exproprierea, achiziționându-le cu intenția de a le include în circuitul turistic. 

Mihai Eminescu s-a născut, pe 15 ianuarie 1850, la Ipotești, și s-a stins din viață la 15 iunie 1889, la București.

Lasă un răspuns