Managerul SJU Botoşani susţine că rezilierea contractelor pentru cei 50 de asistenţi care s-au pensionat este legală

Social

Încetarea contractelor de muncă pentru 50 de asistenţi medicali de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani care cumulau pensiile cu salariile s-a făcut în baza Legii pensiilor, ca urmare a faptului că respectivele cadre medicale nu au făcut solicitări scrise pentru continuarea activităţii, a declarat managerul instituţiei, Livia Mihalache.

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce aproximativ 20 de asistente medicale au protestat la Consiliul Judeţean faţă de decizia conducerii spitalului de a le trimite acasă fără niciun preaviz.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati afirmă că măsura a fost adoptată după un schimb de adrese cu Casa Judeţeană de Pensii, din care a rezultat pensionarea celor 50 de asistenţi medicali. “Marea majoritate dintre ei sunt pensionaţi de doi-trei ani. Noi nu am făcut decât să constatăm încetarea contractului de muncă la data emiterii deciziei de pensionare. Aşa scrie în lege. Nu i-am pensionat noi. Ei s-au pensionat la cerere de-a lungul anilor. (…) În momentul în care au primit decizia, contractul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare. Ca să continue activitatea, doamnele trebuiau să facă o cerere înainte prin care cereau acordul instituţiei, managerului spitalului, să continue activitatea. Puteau să mai continue pe alt contract de muncă pe perioadă determinată, de maximum trei ani. Doamnele nu au făcut lucrul ăsta la momentul respectiv. Au mers în continuare cu pensia şi salariul”, a afirmat Mihalache.

Peste 20 de asistente medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” au protestat, pe 2 martie, la Consiliul Judeţean faţă de decizia managerului spitalului de a concedia cadrele medicale cu studii medii care cumulează pensia cu salariul. Asistentele medicale au cerut sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, după ce conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” a decis concedierea, începând cu data de 1 martie, a 50 de asistenţi medicali.

Potrivit liderului Sindicatului Sanitas din Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati”, Lia Temciuc, deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă au fost emise pe 28 februarie, fără niciun preaviz. De altfel, Temciuc acuză conducerea spitalului că a luat această măsură doar pentru a reduce cheltuielile unităţii, generând, însă, o criză de personal. “Acest drept de a acumula pensia cu salariul este conferit de lege. Niciun salariat nu a făcut acest lucru în mod abuziv sau ilegal. Legea le-a permis acest lucru. Asistentul medical are dreptul până la 65 de ani să îşi desfăşoare activitatea, dar în acelaşi timp pe stagiul minim de cotizare şi pe vârsta standard de pensionare au dreptul să primească şi pensie. Aceşti angajaţi erau în pensie, dar niciunul nu a împlinit vârsta de 65 de ani”, a declarat Temciuc la întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns