Partidul Social Democrat a obţinut cele mai multe mandate de primar la alegerile locale de duminică

Politic

PSD a câştigat 58 de primării din judeţ, în timp ce Partidul Naţional Liberal (PNL) va avea 14 primari.

PSD şi-a adjudecat municipiile Botoşani şi Dorohoi, dar şi oraşele Bucecea şi Săveni, în timp ce liberalii s-au impus în oraşele Darabani, Flămânzi şi Ştefăneşti. Social-democraţii au 54 de primării de comune, în timp ce liberalii au 11 comune.

De asemenea, Alianţa pentru Unirea Românilor a câştigat trei primării de comune, Partidul Mişcarea Populară o primărie, iar o primărie va fi administrată de un independent.

PNL a câştigat şi preşedinţia Consiliului Judeţean. 

Preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD), fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat, marţi, că partidul din care face parte este, în continuare, prima formaţiune politică din judeţ.

„Vă mulţumesc pentru votul foarte consistent pe care l-aţi acordat candidaţilor social-democraţi pentru primăriile şi consiliile locale şi pentru Consiliul Judeţean din Botoşani. Datorită dumneavoastră, PSD este în continuare prima formaţiune politică din judeţ, fapt ce rezultă atât din numărul consistent de primari social-democraţi aleşi, dar şi din votul pentru consiliile locale, unde PSD se menţine la o cotă foarte ridicată, comparativ cu celelalte formaţiuni. Vă mulţumesc pentru încredere şi vă asigur că ne vom strădui să onorăm votul dumneavoastră la fel cum am făcut-o de fiecare dată”, a afirmat Budăi.

„În acelaşi spirit de fairplay, îl felicit şi pe domnul preşedinte Valeriu Iftime pentru victoria obţinută la un scor foarte strâns şi sper că de acum, după încheierea competiţiei, va manifesta mai multă deschidere la colaborare, în folosul cetăţenilor care l-au votat, dar şi al celor care nu l-au votat şi care reprezintă mai mult de jumătate dintre opţiunile exprimate la urne. Sper să aibă o atitudine constructivă, să fie integru, să nu amestece afacerile cu activitatea de la Consiliul Judeţean şi să nu oprească proiectele începute de administraţia PSD, mai ales pe cele cu finanţare europeană, pentru că aici e vorba de banii şi de binele botoşănenilor şi nu este loc de orgolii politice”, a adăugat Budăi.

Primarul în exerciţiu al municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, care a candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Social Democrat (PSD), a fost votat de 58,16% dintre alegători, potrivit rezultatelor parţiale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă după numărarea voturilor din cele 85 de secţii de votare.

Candidatul PSD a fost votat de 22.009 persoane, în timp ce principalul său contracandidat, liberalul Cătălin Flutur, a fost votat de doar 9.416 alegători, adică de 24,88% din totalul celor 37.839 de votanţi.

Pe poziţia a treia s-a situat candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor, Cătălin Silegeanu, cu 2.420 voturi (6,39%), în timp ce pe locul al patrulea s-a clasat candidata Alianţei Dreapta Unită, Raluca Curelariu, care a strâns 1.671 voturi (4,41%). 

Omul de afaceri Valeriu Iftime, care a preluat conducerea interimară a filialei teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), revendică victoria în alegerile de duminică pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ).

”Dragi botoșăneni,

Victoria noastră este oficială acum! Datorită vouă, celor care au simțit că județul poate mai mult și are o șansă la dezvoltare în mâinile mele! Datorită botoșănenilor mei care au rezonat nu doar cu felul meu de a fi, direct și onest până la capăt, ci și cu viziunea mea în profunzime asupra problemelor din Botoșani. Victoria aceasta demonstrează că problemele pe care le-am expus sunt vizibile și deranjante pentru voi și v-ați dorit un om care e capabil să schimbe ceva. Ei bine, încrederea și susținerea voastră vor fi răsplătite prin fapte, pentru că sunt un om de cuvânt.

Obiectivul meu nu a fost să adaug un trofeu în vitrină. A fi președinte la Consiliul Județean era singura mea poziție din care știam că perspectiva mea poate face o diferență în Botoșani. Iar eu îmi doream nespus să pot face mai mult pentru locul în care m-am născut și trăiesc și pentru botoșănenii mei dragi. Iar voi mi-ați dat această ocazie și nu voi dezamăgi.

Vom lucra ca o echipă în Consiliul Județean, pentru că interesele voastre vor prima întodeauna. Proiectele începute vor fi, așa cum este normal și cum am mai spus-o, continuate, pentru că nu îmi propun altceva decât munca în interesul oamenilor care m-au susținut.

Bătălia s-a încheiat și a fost o bătălie acerbă, în care am spus lucrurilor pe nume. Doar așa puteam deschide larg ochii. De acum, începe munca!” a declarat Valeriu Iftime.

El a mai declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a obţinut peste 230 de voturi în faţa principalului său contracandidat, social-democratul Lucian Trufin.

„Am câştigat ceea ce nimeni, nici cei mai pesimişti, nici cei mai inventivi oameni nu ar fi crezut, că putem întoarce o soartă în politica judeţului. Emoţia care este a oamenilor a bătut de data aceasta matematica unor nepricepuţi. Acum trei luni de zile, când am intrat în jocul acesta şi când zece sau 11 primari liberali cu o anumită ţinută au plecat, cei doi mari strategi au spus că PNL va muri la Botoşani. PNL nu a murit, pentru că eu şi echipa mea am făcut exact ceea ce trebuie să facem. Am arătat oamenilor că politica nu este doar o chestiune de interese, o chestiune privată a cuiva. Politica este pentru oameni şi oamenii trebuie să vadă în noi un fel de bunătate, un fel de atenţie şi de grijă”, a afirmat Iftime.

Potrivit acestuia, PNL a obţinut la alegerile de duminică cel mai bun scor din istorie la Botoşani. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .